Τo σχέδιο του Enterprise Greece για την τόνωση της εξωστρέφειας

03 Mar Τo σχέδιο του Enterprise Greece για την τόνωση της εξωστρέφειας

To άνοιγμα νέων αγορών για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως το Ιράν, η Νότια Κορέα και οι χώρες της κεντρικής Αφρικής και την ανάπτυξη νέων δυναμικών κλάδων όπως οι νέες τεχνολογίες, ο βιομηχανικός και ναυτιλιακός εξοπλισμός προωθεί το Enterprise Greece, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τάση που συνεχίζεται και φέτος.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες (02/03/2016), ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Eneterpise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης για την προώθηση των εξαγωγών το 2016 και τόνισε ότι ήδη ο Οργανισμός αξιολογεί επενδυτικές προτάσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 7,83% το 2015 σε σχέση με το 2014, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αποτελεί θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, με όλους τους κλάδους, από τα τρόφιμα μέχρι τα βιομηχανικά υλικά, να κινούνται ανοδικά», δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του προσφυγικού στις εξαγωγές, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα.

Οι βασικοι άξονες στρατηγικής του Οργανισμού για την προώθηση των εξαγωγών είναι η ανάδειξη του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου και η αξιοποίησή του για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η διεθνοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η «δημιουργία» νέων εξαγωγέων, η προώθηση νέων τομέων και κλάδων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, η προσέγγιση και διείσδυση σε νέες ξένες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και του ΕΣΠΑ σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Καλύτερη προβολή
Το ετήσιο πρόγραμμα του Enterprise Greece για την προώθηση των εξαγωγών το 2016 περιλαμβάνει δράσεις που απευθύνονται σε νέες αγορές – στόχους, όπως το Ιράν, η Νότια Κορέα και χώρες τις Κεντρικής Αφρικής, καθώς και νέους δυναμικούς κλάδους, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες και ο βιομηχανικός και ναυτιλιακός εξοπλισμός. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι συγκαταλέγονται στους τομείς για τους οποίους ο οργανισμός αναπτύσσει συνδυασμένες δράσεις για την προώθηση των εξαγωγών και για την προσέλκυση επενδύσεων. Το πρόγραμμα δράσης για το εξωτερικό εμπόριο το 2016 περιλαμβάνει τα διαχρονικά εργαλεία προβολής και προώθησης των εξαγωγών (συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ.) σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες όπως οι επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές-στόχους, οι προσκλήσεις ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων από αγορές-στόχους, κατά τις οποίες θα πραγματοποιούνται καθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις B2B. Επίσης, σχεδιάζονται εκδηλώσεις εξαγωγικού ενδιαφέροντος κ.λπ..

 

(πηγή: www.imerisia.com)

No Comments

Post A Comment